Design Workshop Architects Inc. Office

CLIENT:
Design Workshop Architects Inc.

SIZE:
1,400 sq. ft.

LOCATION:
Toronto Canada

SECTOR:
Commercial Office

SCOPE:
Interior Renovation

DATE:
Completed 2014

Designing our own studio space offered a unique opportunity to develop an interior that embodied the character of our practice. Designed for flexibility, the space could be reconfigured as needed or moved to allow for future expansion as the company grew. The studio was housed in an early 20th century mill/warehouse building in To­ronto’s Corktown neighborhood and occupied a 1,400 sq.ft., brick and beam suite on the lower level. The office reflected the workshop’s collaborative approach and provided the perfect backdrop for designing projects. 

The design for the interior was driven by two main concerns: an emphasis on surfaces and common areas for informal meetings, while maintaining a generous but efficient workspace layout. For a small office, there were many spaces for collaboration: five separate meeting spaces, from small to large, informal to formal. This small, open plan succeeded in balancing privacy with openness; between areas where people could focus intently on their work and areas that encouraged dialogue in a relaxed atmosphere. Opening up a basement level space to create a bright, airy and lively feel was a challenge; the selection of a clean colour palette and retention of natu­ral wood added warmth and dispelled any hint of austerity that could often be prevalent with such a minimal interior.

Image Caption:

Image: Laura Arsie 2014; Design Workshop Architects 2015 (last two images only)